Jakie komory chłodnicze znajdziemy na rynku?

Jeśli interesuje Cię zakup sprawdzonych i profesjonalnych komór chłodniczych, poznaj naszą bogatą ofertę. Jesteśmy doświadczonym producentem w branży. Warto!

Wstęp
Wiele obiektów, w których przechowywane są różnorodne produkty, w szczególności spożywcze, nie może obejść się bez wyposażenia w profesjonalne urządzenia chłodnicze. I takie właśnie komory chłodnicze znaleźć można w ofercie dobrego ich producenta. Co jednak warto wiedzieć o rodzajach urządzeń chłodniczych, by móc wybrać jak najlepiej? Podpowiadamy.

Spis treści
1. Wstęp
2. Zalety komór chłodniczych
3. Klasyfikacja komór chłodniczych
4. Jak powinny być wyposażone chłodnie?

Streszczenie artykułu
Nowoczesne komory chłodnicze mają być przede wszystkim szczelne i powinny umożliwiać ustawienie pożądanej, optymalnej temperatury chłodzenia. Warto zamawiać je u najlepszego producenta w branży!

Artykuł
Profesjonalne i niezawodnie działające komory chłodnicze to takie urządzenia, które gwarantować będą sprawne funkcjonowanie obiektu przechowalniczego. Warto wiedzieć jednak, jak właściwie zbadać sprawność wyposażenia i urządzeń chłodniczych. Zainteresowanym tematyką polecamy lekturę poniższego wpisu!

Zalety komór chłodniczych
Podstawą zadowolenia z eksploatacji komór chłodniczych będzie możliwość ustawienia odpowiednich parametrów związanych z ich działaniem. Najważniejszymi pozostają takie czynniki jak wysokość temperatury, skład atmosfery czy wilgotność. Warto podkreślić, że nieodpowiednio dobrane parametry mogą przyczynić się do tego, że zostanie znacznie obniżona jakość produktów przechowywanych w komorze. Nie warto do tego dopuścić! Dlatego też warto wiedzieć, że profesjonalne komory chłodnicze można podzielić na urządzenia o różnorodnej konstrukcji oraz zakresie temperatur. Poznajmy te najczęściej wybierane!

Klasyfikacja komór chłodniczych
Podział komór ze względu na sposób konstrukcji przedstawia się tak, że w sprzedaży znaleźć można komory składane z segmentów płyt poliuretanowych, urządzenia montowane w całości z tychże płyt, jak również komory murowane wolnostojące lub umieszczane w obiektach o większej kubaturze. Z kolei ze względu na temperaturę, wyróżnić należy komory chłodnicze działające w temperaturach o zakresie od 0°C do +10°C. Wyróżnia się także komory „okołozerowe” dla temperatur od -1°C do +1°C. Z kolei komory mroźnicze to urządzenia działające w temperaturach od -5°C do -25°C – w tym komory „standardowe” działać będą dla temperatur od -18°C do -20°C. Wyróżniamy także urządzenia mroźnicze głębokiego mrożenia, przeznaczone dla produktów które należy przechowywać w temperaturze około -30°C. W ofercie dobrego producenta komór znajdziemy także i takie urządzenia, które będą komorami z atmosferą kontrolowaną.

Jak powinny być wyposażone chłodnie?
O najwyższej jakości konstrukcji chłodni oraz mroźni decyduje to, jakiej jakości płyty stanowią ściany komór chłodniczych lub mroźniczych. Tu warto zauważyć, że znaczącym czynnikiem pozostaje ich grubość, która z kolei jest uzależniona od współczynnika przenikania ciepła, a przez to uzyskania odpowiedniej temperatury. Warto wskazać, że dedykowane drzwi do przestrzeni chłodniczych powinny przede wszystkim zapewniać doskonałą izolację. Dodatkowo każde z takich drzwi powinny być również wyposażone w przycisk bezpieczeństwa tzw. „człowiek w komorze”, wykorzystywany do otwierania awaryjnego.